Isu Keselamatan Persempadanan Negeri Sabah Dan Tuntutan Terhadap Kepulauan Spratly

Authors: Rizal Zamani Idris, Ramli Dollah, Marja Azlima Omar
Year Published: 2010
ISSN: 1823-1055

Monograf ini merupakan sebahagian dari hasil kajian selama dua tahun iaitu pada tahun 2005 dan 2006 oleh sekumpulan penyelidik di Sekolah Sains Sosial, Universiti Malaysia Sabah  dari pelbagai bidang.

Kajian ini mendapat dana daripada Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan melalui Jabaran Arkib Negara Malaysia. Terdapat dua kertas kerja telah dipilih untuk penerbitan buku ini kerana kedua-duanya membincangkan aspek keselamatan dan tutunan wilayah serta pengesahan garis sempadan.

Kertas kerja tersebut telah diolah semula dan beberapa fakta telah ditambah bagi memantapkan lagi maklumat tentang persempadanan di negeri Sabah. Bagaimanapun, beberapa maklumat yang dianggap sensitif dan menjejaskan kepentingan Negara tidak dimasukkan dalam penerbitan ini.

0.15 kg

16 other products in the category